U Bolt Nedir?

Şekil itibariyle ’’U’’ harfine benzeyen kelepçelere U Bolt kelepçe denir. Farklı alanlarda kullanılan boruların sabit olan yüzeylere, duvarlara ya da tavanlara güçlü şekilde sabitlemek amaçlı kullanılmaktadır. U Bolt kelepçenin uç taraflarına somun takılarak kullanılmaktadır.

U bolt kelepçeler, yekpare üretilmiş sıcak ya da soğuk basınç altında şekil verilmiş bağlantı elemanlarıdır. Endüstriyel amaçlı kullanım için ideal olan u bolt kelepçe, hem yatay hem de dikey zeminlerdeki boruların sabitlenmesinde kullanılmaktadır.

U Bolt Kelepçe

U Bolt Kullanım Alanları

U Bolt kelepçeler birçok farklı alanda kullanılabilmektedir. Bunlar kimya, gıda, su altı, yat, gemi endüstrisindeki boru sistemlerinde, yangın söndürme hatlarında, deri ve makine sanayisinde çoğunlukla kullanılmaktadır.

Şekil itibariyle “U” harfine benzeyen, her iki ucu vida dişi bulunan cıvata çeşididir. Özellikle sıvı ya da gaz geçişi olan boru tesisatlarında, boruları desteklemek için kullanılmaktadır. Sabitlemeden ziyade, kavisli kaygan bölümlerde, boruların kanallara montajı için kullanılmaktadır. 25 mm’den başlayıp 521 mm’ye kadar farklı ölçülere sahiptirler.

Ayrıca sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde sabitlemeyi sağlamak ve boru genişlemelerini önlemek amaçlı tercih edilmektedir. İsteğe göre çelik ya da paslanmaz çelikten imal edilmektedir. Üretimde son aşama ardından gövde yüzeyinin üstü krom ile kaplanabilmektedir.

İnşaat sektöründe temel ve çatılarda çerçeveleme bağlantı elemanları, boru tutucuları ve motor şaftı bileşenleri için de u bolt kelepçeler kullanılmaktadır.

u bolt ölçüleri

 

U Bolt Ölçüleri

Tüm U Bolt Boru Kelepçeleri DIN 3570 normuna uygun imal edilmektedir. Gövdeleri çelik ya da paslanmaz çelikten imal edilir. Ovalama çapında ya da diş üstü çaplarında üretim yapılmaktadır. Vida bölümleri standart metrik ölçülerinde imal edilmektedir. Kullanım alanına göre farklı ölçülerde imal edilebilmektedir.

U harfine benzeyen ve uçlarında vida dişleri bulunan bir cıvatadır. U bolt cıvata gaz ve sıvıların geçtiği kayar noktalarda boruları desteklemek amaçlı genellikle endüstride kullanılmaktadır. Paslanma ihtimaline karşı (8-10 Mikron) elektro galvaniz ile kaplanmaktadır. Yatay ve dikey alanlarda boruların güvenli bir şekilde desteklenmesinde kullanılır.

U Bolt ölçülerini tanımlamak için, malzeme türü, anma çapı, iç aralığı, diş boyutları, iç yükseklik ve diş uzunluğu ölçülerine ihtiyaç vardır. Diş ölçü birimi metrik olarak geçer. Elektro galvaniz kaplı ya da inox kaplı olarak imalatları yapılabilmektedir.

U Bolt Üretim Malzemeleri

Çelik “Elektro Galvaniz” kaplı ve isteğe göre “304 Kalite Paslanmaz (INOX)” olarak da üretilebilmektedir. Çift somun ve çift pullu takım halinde kullanılmaktadır. U BOLT’lar istenilen kalınlık (Metrik) ve ölçüde yapılmaktadır. Dahili veya endüstriyel kullanımlar için uygundur. Genellikle boru geçişlerini desteklemek ya da yönlendirmek için tasarlanmıştır. Dört adet somun ile birlikte verilmektedir. Karbon Çelik malzemeden üretilmektedir.

U-Bolt Kelepçe Çeşitleri

Kullanım alanındaki ihtiyaca göre V U-Bolt ve Kare U-Bolt gibi çeşitleri vardır. Boruların kanallara montajı için kullanılan U Bolt cıvata, inşaat sektöründe boru hatlarını duvarlara sabitlenmesini sağlar. Desteklenecek boruların boyutlarına göre u bolt ölçüleri belirlenmektedir. Ayrıca halatları bir arada tutmak için de u bolt kullanılmaktadır. Bir boru taşıyabileceği gaz veya sıvının miktarına göre üretilirken, u bolt kelepçelerde boruların çaplarına göre üretilmektedir.

U Bolt Boru Kelepçelerinin Avantajları

U Bolt kelepçe kullanılan alanlarda montaj aşamasında kaynak ya da delik açmaya ihtiyaç yoktur.
Paslanmaya karşı koruma sağlanabilmesi için elektro galvaniz ile kaplanmaktadır.
Kelepçenin yüksek hacme sahip olması üretim ya da takılması sırasında çeşitli avantajlar sağlar. Zaman içerisinde bollaşma kaynaklı yıpranma ihtimalini minumum seviyelere indirgemektedir.
U bolt malzemesi gücü üst seviye çelik malzeme olduğundan kolayca kırılmazlar. Ancak soğuk bükme denilen işleme tabi olan boru kelepçeleri daha kırılgan olabilmektedir.
Benzer Yazılar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X
Scroll to Top