Rondela Nedir?

Rondela Pul Çeşitleri Nelerdir?

Cıvata başı altına gelecek şekilde orta kısmı delik olan halka biçimli sac parçalara rondela denilmektedir. Bağlantı elemanlarından cıvata eğer somun ile kullanılacaksa cıvata ile somun arasına rondela bağlantı konumlanmaktadır.

Rondela cıvata bağlantı noktalarının zarar görmesini de engellemektedir. Buda pulların üretildiği malzemenin bağlandığı parçadan daha yumuşak olmasını gerektirmektedir. Örneğin bronz, sac, pirinç, kurşun, yumuşak çelik, bakır, alüminyum gibi yumuşak metallerden de üretilmektedirler.

Rondela Nerede Kullanılır?

Rondela ya da diğer adıyla pul, somun ve cıvata başlarının daha geniş yüzeye baskı yapmasını sağlamaktadırlar. Ayrıca ana parçadaki delik cıvata çapından büyük ise yine pul kullanılmaktadır. Bazen de vibrasyon oluşturan çalışma alanlarında cıvata gevşemesinin engellemesi için rondela kullanılmaktadır.

Makine parçaları ile somun, cıvata gibi vidalı elemanların birbirine bağlanmaları sırasında, parça yüzeyindeki zedelenmeleri ve  gevşemesine engel olan, ortası delik metal halka elemanlara rondela somun denilmektedir. Rondela ve emniyet sacları somunların frenlenmesi için kullanılan makine elemanlarıdır.

Cıvata ile somun ya da sıkıştırılan parça arasındaki fazla olan mesafeyi telafi etmek amaçlı üst üste birden fazla kullanılarak yay görevi görmektedirler. Farklı çeşitlerde, farklı ölçülerde rondela çeşitleri vardır. Rondela ölçüleri; anma çapı, delik çapı, dış çap, et kalınlığı ve ağırlık başlıkları dikkate alınmaktadır.

Rondela Pul İmalatı

Kullanım alanına göre değişkenlik gösteren rondela çeşitleri mevcuttur. Bunlar düz, kare, kavisli, yaylı, tırtıklı, çanak, imbus gibi birçok tipte üretilmektedir.

Rondela, sıkıştırılacak parçayla somun ve cıvata arasına konulan, bağlantının kendiliğinden gevşemesini, sıkılan parçanın yüzeyinin deforme olmasını engellemek için tırtıklı rondela çeşidi kullanılmaktadır.

Rondela imalatında hammadde malzemesi tabakalar halinde kesilerek hazırlanmaktadır. Ardından yüksek tonajlı eksantrik presler ile kalıpların basım işlemi tamamlanır. Devamında kontrol yapılarak eleme, vibrasyon testi, parlatma ve paketleme aşamalarıyla tamamlanmaktadır. Rondela farklı çeşitlerde üretilebilmektedir. İhtiyaca göre rondela üretimi yapılabilmektedir. Metal rondela dışında farklı madenlerden de rondela imalatı yapılmaktadır. Rondela pul fiyatları için iletişim bölümünden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X
Scroll to Top