Tij nedir?

İnşaatlarda taşıyıcı sistemde düşey ve yatay yapı elemanlarına bağlantı ve kalıp kurulumu gerçekleştirmeye yarayan kalıp gergi miline tij denir.

Aynı zamanda tij demiri (tij çubuğu) olarak da bilinen tij gijon saplama, betonun birbirinden ayrışması (segregasyon) veya kalıpların bağlanacağı tayrot delik iç kısımlarının doldurulmasında kullanılmaktadır. Tijler kopmaya dayanıklı gergi milleridir. Fransızca kök, sap anlamına gelen tige kelimesinden dilimize gelmiştir. Bazı çeşitleri 17 ton kapasiteye sahiptir.  Bakımı, takması, sökmesi ve beton oluşumunda çıkan olumsuzluklardan minumum düzeyde etkilenmektedir.

Tij Kullanım Alanları

Birçok kullanım alanına sahip tij demiri genellikle inşaat sektöründe kolon ve beton içerisinde gergi mili olarak kullanılmaktadır. Bir diğer adı tie-rot olan mukavemeti yüksek, içi boş çelik çubuklardır. İnşaatlarda dikey yapı elemanlarında beton kalıplarına destek için eklenmektedir. Betonun birbirinden ayrışmasını engelleyen parçalardır. Beton tamiri malzemesi gibi işlev görmektedir. Farklı isimlerle kullanılan tij adı haricinde tirot, tie-rod, tayrot ve tayrod gibi isimler ile kullanılmaktadır.

Kullanım alanlarına göre bir çok değişik ölçü ve tipte üretilen tij elemanlarının; kullanım şartları, sunduğu kolay çözümler ve mukavemetli yapısı ile daha çok tercih edilen yassı tij çeşididir. Yaklaşık 17 tona kadar kopma mukavemetine sahip elemanlardır. Ayrıca tijlerin bakımı, takılması ve sökülmesi basit, beton şerbetinin zorluklarından az etkilenen özelliğe sahiptir.

Tij Gergi Mili

Tij gergi milleri, mukavemeti yüksek çelik çubuklardır. Her tür yüzeyde kullanılabilmektedir. Uygulamada işçilik ve maliyet açısında oldukça olumlu yönlere sahiptir. Kalıpların dayanıklılığını arttırdığından, inşaat sektörünün vazgeçilmez parçalarındandır.

Kalıpların bağlanacağı tie rod deliklerinin doldurulması, su depoları, temel perde betonları, ıslak zemin döşemelerinde, uçak gövde ve kanatlarında, betonarme yapılarda inşaat demiri veya tayrot yük dengelemesinde, otomotivde tayrot direksiyon mekanizmalarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Tij Gijon Saplama Çeşitleri ve Ölçüleri

Sektörel anlamda talebe göre farklı ölçü ve ebatlarda tij ölçüleri ve çeşitleri imal edilmektedir. Bu durum fiyatlar üzerinde etken olmaktadır. Standart tij çeşitlerinde tam boy diş açılmış tipleri mevcuttur. Bunlar haricinde ortası ve içi boş olanları da mevcuttur.

Tij Avantajları

İnşaatlardaki beton kalıpların dayanıklılığını arttıran tij demiri aynı zamanda kolay ve fonksiyonel özellikleri sayesinde işlerin çabuk ilerlemesine büyük avantajlar sağlamaktadır. Diğer avantajları ise;

  • Nemli ve ıslak yüzeye direkt olarak uygulanabilmesi,
  • Koruyucu duvar veya sıvaya ihtiyaç duymaması,
  • Uygulama işçiliği kolay ve maliyet olarak düşük oluşu,
  • Uygulamadaki kolaylık, yalıtım işinin hızlı tamamlanması,
  • Diğer yalıtım malzemelerine göre kış aylarında uygulama imkanı daha kolaydır.

İnşaat Sektöründe Tij Nasıl Uygulanır?

Öncelikle tij delikleri gereksiz parçalardan arındırılmalıdır. Delik ağızları pürüzlü duruma getirilip, dolgu malzemesi deliklere doldurulur.

İnşaatlarda yatay ve düşey uygulamalarda tercih edilmektedir. İnşaat demiri, betonun sıkıştırma açısından güçlü olmasına rağmen, gerilim anlarında zayıf olduğu aşikardır. Bunun telafisi için inşaat sektörünün vazgeçilmezleri arasında tij demiri bulunmaktadır.

Benzer Yazılar

X
Scroll to Top