Gijon, uzunluğu 1 metreden fazla olan, bunun yanı sıra orta kısmı dışında diş açılmış başa sahip olmayan silindirik çubuklardır. Pek çok çeşide sahip olan gijonların kullanımı fazlasıyla tercih edilmektedir. Ayrıca bu silindirik çubuklara tij çubuğu ismi de verilmektedir.

Gijon Saplama Çeşitleri Nelerdir ?

Önemli cıvata çeşitlerinden biri olan gijonların çeşit olarak üçe ayrıldığını söyleyebiliriz. Bu üç çeşit de yeri geldiğinde önemli olan ve gerekli saplama olarak dikkat çekmektedir. Gijon saplama çeşitleri şunlardır:

 1- Mil

Genel olarak amacı dairesel hareketi doğrusal bir hareket dönüştürmek olan gijonlara mil ismi verilir. Millerin üzerinde bulunmakta olan somunlar sayesinde yük taşıması gerçekleşir. Bilyalı ve bilyasız olmak üzere de iki ayrı çeşide sahiptir.

Bilyalı millerde somun ve mil arasında bir bilya bulunmaktadır. Bilyasiz millerde ise durum tamamen farklıdır. Bu mil çeşidinde somun ve mil arasında bilya bulunmaz. Miller uzun ömürlü olduğu gibi yüksek hassasiyete de sahiptir. Ayrıca çalışma rahatlığı da sağlamaktadır.

Saplama açısından oldukça önemli olan millerin endüstri ve otomotiv başta olmak üzere pek çok yerde kullanımı mevcuttur.

2- Tij

Cıvata denince akıllara gelmekte olan tij, genel olarak inşaat sektöründe kullanılmakta olan bir gijon çeşididir. Perde beton ve kiriş gibi yapı elemanlarının bağlantısında olmazsa olmaz bir etkiye sahip olduğu görülebilir.

Tij ayrıca başka isimlere de sahiptir. Tayrot ve tirot olarak da bilinen bu saplama çeşidini kolayca pek çok yerde bulabilirsiniz. Ayrıca bu ince çubuk gibi olan elemanı ankraj ismi verilen işlem için de kullanabilirsiniz.

 

3- Vida 

Gijon saplama denince akıllara gelen vida, hemen hemen herkesin evinde bulunan olmazsa olmaz bir elemandır. Genelde vidalar cıvata olarak da isimlendirilebilir. Bu oldukça öneme sahip olan vidalar, oldukça fazla sayıda alanda kullanılmaktadır.

Esas itibariyle bakıldığı zaman vida, silindirik bir mil üzerine helis eğrisi boyunca sarılma ile meydana gelir. Günümüzde işleri kolaylaştıran vidalar; inşaat sektörü, endüstri sektörü, elektrik elektronik sektörü ve otomotiv sektörü başta olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır.

Benzer Yazılar

X
Scroll to Top