Mekanik Ankraj Nedir?

Mekanik ankrajlar tipik olarak beton yapılar için kullanılır ve geçici veya kalıcı olabilmektedir. Ankraj şekli, yapıya uygulanan yükün neden olduğu baskın gerilmelere direnecek şekilde seçilir. Ankrajlar, cıvata, vida, kama ve anahtar deliği dahil olmak üzere farklı şekillerde mevcuttur.

Farklı ankraj türleri, gerilme ve sıkıştırmaya karşı direnç göstermelerinin farklı yollarından kaynaklanır. Gerilim, iki yüzeyi ayırmaya çalışan çekme kuvvetleri, sıkıştırma ise onları birbirine yaklaştırmaya çalışan itme kuvvetleridir.

Mekanik bir ankraj sistemi, binaları, açık deniz yapılarını (petrol kuleleri gibi) veya diğer büyük nesneleri stabilize etmek için kullanılır. Desteklemek için bir ankraj sisteminin parçası olarak kullanılabilecek konektörlerden ve diğer donanımlardan oluşan bir sistemdir.

Mekanik Ankrajların Kullanım Alanları ve Çeşitleri

Mekanik ankrajlar inşaat mühendisliği alanında çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.

Birincil kullanım, yüzdükten ve iskelede yürüdükten sonra bir tekneden indiğinizde bu batma hissini durdurmaktır. Mekanik ankrajlar, yapısal elemanları birbirine bağlayarak yük taşıma direnci sağlar.

Mekanik ankrajlar, çelik ve beton gibi yüksek miktarda mekanik kuvvete dayanabilen malzemelerden yapılır. Suda veya karda yapıları desteklemek için ahşap veya plastik gibi daha hafif malzemelerden de yapılabilirler.

Mekanik ankraj çeşitleri:

1) Toprak Ankraj – Kum veya çakıl gibi toprak koşullarının izin verdiği arazi alanlarında genel ağırlığı taşıyan temellerde kullanılır;

2) Sac Kazık Ankraj – Hem dikey hem de yatay kuvvetlere direnmek için kullanılır;

3) Yerçekimi Ankrajları – Rüzgar veya sismik yüklerden kaynaklanan bir devrilme momentine direnmek için kullanılır;

4) İnşaat Demiri Ankrajları – Bağ gömerek kazıkları kaya oluşumlarına sabitlemek için kullanılır.

Mekanik Ankrajın Avantajları

Mekanik ankrajlar, sallanacak veya hareket edecek yapıları tutturmak veya sabitlemek için kullanılır. Bu, ağır bir nesnenin ağırlığı, yerçekimi, rüzgar, deprem ve bu tarz benzer şeyler olabilir.

Mekaniği basittir. uzun çelik çubuk (ankraj) yerdeki ağır nesneye takılır ve daha sonra ağır bir ağırlıkla yerine sabitlenir. Çapa ve ağırlık birlikte çevrelerinden daha fazla kütleye sahiptir ve yerçekimi gibi herhangi bir dış kuvvete kolayca karşı koyarlar. Bu sayede binalar ayakta kalabilmektedir.

Diğer Yazılar

X
Scroll to Top